Haber

Çalışma Bakanı Işıkhan’dan Asgari Ücret Açıklaması: İnşallah enflasyona ezilmeme kararı alma yönünde bir tercih olur.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “Asgari fiyat bizim için en temel konulardan biridir. Ülkenin sosyal ve ekonomik durumu ve ülkenin sosyal ve ekonomik durumu dikkate alınarak ödenmektedir. Yaşam standartları. Bazı iş adamlarımızla görüştüğümüzde bu temel bir asgari fiyattır.” Bu seviyenin üzerinde fiyat ödeyen iş adamlarının da olduğuna şahit olduk. Elbette haklısınız diyeceksiniz ki bu fiyatın altında ödeyenler var vs. Burada vicdan çok önemli. Taban fiyatta temel amacımız alım gücünü düşürmek değil. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde her zaman söylediğimiz gibi enflasyona ezilmemektir. İnşallah Aralık ayında “Biz de komitemizi toplayacağız. İnşallah enflasyona ezilmemek için bir karar alınması yönünde bir tercih olacak… Bizim 16,4 milyon SGK çalışanımız varken, 6,6 milyon işçimiz asgari ücretle çalışıyor. Taban ücretle çalışan kardeşlerimiz yüzde 40’tır” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçe teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşüldü. Bakan Vedat Işıkhan milletvekillerinin sorularını yanıtladı. “Hepimiz aynı gemideyiz, ben 85 milyon vatandaşımızın Sosyal Güvenlik Bakanıyım” diyen Işıkhan, bakan olarak sorumluluklarından bahsederek, “Hepimiz bu ülkenin vatandaşıyız, böyle bir araya gelebiliriz” dedi. Öğle yemeğinde buluşalım ve daha müreffeh bir Türkiye için birlikte çalışalım.”

Işıkhan, “Hiçbir çalışanımızı enflasyona maruz bırakmayacağımızı tekrar belirtmek isterim. Misyonumuz en adil ve sürdürülebilir sonucu sağlamaktır.”

Işıkhan, 2002’den bu yana yaşanan artış oranını belirterek, emekli maaşlarına ilişkin soruları yanıtladı ve şunları söyledi:

“2002 yılında 6,5 ​​milyon olan emekli sayısının 15,8 milyona ulaştığını ve sosyal güvenlik kapsamının sürekli genişlediğini de dikkate almamız gerekiyor. Bakanlık olarak emeklilerimizin sosyal güvenliklerinin sağlanması gerektiğini düşünüyoruz. Fiyat artışının yanı sıra güçlendirilecek. Önümüzdeki dönemlerde atacağımız adımlar tartışılacak. Kültür “Sanat, eğitim, ulaşım ve sosyal hayata katılım boyutlarında olacak. Emeklilerimizin kahve köşelerinde veya başka köşelerde vakit geçirmesi asla kabul etmeyeceğim bir durumdur. Sosyal politika öğretmeni olduğum için sosyal güzelleşme benim için çok değerli.”

“TİP 1 DİYABETLİ ÇOCUKLARA YÖNELİK CİHAZLAR DEĞERLENDİRİLECEK”

Işıkhan, vatandaşların sağlık hizmetlerine erişimde sorun yaşamadığını belirterek, prim borçlarının olması halinde daha fazla tedavi alabileceklerini belirtti. Işıkhan, “Tip 1 diyabetli çocuklara şeker ölçüm cihazı benim de üzüldüğüm bir konu. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla gündeme getirildi. SGK Başkanımızla da iş birliği içerisindeyiz. Olumlu değerlendirilecektir.” sensörlü şeker ölçüm cihazlarının geri ödeme kapsamına alınmasına ilişkin sağlık hizmetleri fiyatlandırma kurulu.”

Işıkhan, emeklilikte yaşa dayalı düzenlemeden faydalanması gereken hala bekleyen emeklilerin olduğu yönündeki eleştirilere karşı şunları söyledi: “Normal zamanlarda 440 bin emekli maaşı ödenirken bunu EYT sürecinde aylık olarak gerçekleştirdik. İstanbul’da bir SGK çalışanını ziyaret ediyorduk, çocuklarını da yanlarında getiriyorlardı. Gece gündüz çalışan işçilerimiz vardı. Fazla mesai.” “Olmadığı halde 3 ay ödeyebildik” dedi.

“MİNİMUM FİYAT ORANI YÜZDE 40”

Asgari ücrete ilişkin Işıkhan, “Asgari ücret bizim için en temel konulardan biri. Ülkenin sosyal ve ekonomik durumu, yaşam koşulları dikkate alınarak ödeniyor. Bazı iş adamlarımızla görüştüğümüzde bu şu şekilde oluyor: temel bir asgari fiyattır. Bunun üzerinde fiyatlar ödeyen iş adamlarının da olduğunu belirtiyoruz. Biz buna şahit olduk. Elbette bundan daha azını ödeyenler de var diyeceksiniz. Burada vicdan çok değerli. taban fiyat alım gücünün düşmemesini sağlamaktır. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde her zaman söylediğimiz gibi enflasyonun baskısına uğramamaktır. İnşallah Aralık ayında kurulumuz toplayacağız. Orada da enflasyon var.”İnşallah bu yönde bir karar alınması yönünde bir tercih olur… 16,4 milyon SGK çalışanımız varken, 6,6 milyon personelimiz baz maaşla çalışıyor. Asgari ücretle çalışan kardeşlerimizin oranı yüzde 40’tır” dedi.

Işıkhan, TGS üyesi oldukları için işten atılan Sputnik işçileriyle ilgili olarak, “Patronun sendikal ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle TGS tarafından soruşturma talep edildi, soruşturma sürüyor.”

Işıkhan, işsizlik sigortası fonuyla ilgili soruya, “İşsizlik fonunda paramız salgının başında 132 milyar lira iken, pandemi kapsamında yapılan ödemelerle birlikte 91 milyar lira civarına düştü. Fon kaynaklarının doğru yatırım araçlarına yönlendirilmesiyle fon varlıklarımız 176 milyar lira gibi rekor seviyeye ulaştı. 2023’te işsizlik sigortası artacak.” Fondan 19,7 milyar lirası kolay çalışma programları kapsamında, 12,3 milyar lirası aktif işgücü programları kapsamında, 32 milyar lirası istihdam teşvikleri kapsamında ve 32 milyar lirası istihdam teşvikleri kapsamında olmak üzere toplam 97,5 milyar lira ödeme yapıldı. 3308 Sayılı Kanun kapsamında sağlanan istihdam desteklerinin kapsamı hakkında bilgi verdi.

haber-salpazari.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu