Haber

Okyanus Sıcaklığı Rekor Seviyeye Ulaştı

Güney Çin’in Hainan eyaleti, Sanya şehrinde Daxiao Dongtian bakış açısından gün batımı manzarası, 3 Ekim 2022. (Fotoğraf: Pu Xiaoxu/Xinhua)

PEKİN, 16 Şubat (Xinhua) — Yakın tarihli bir araştırmaya göre, 2022 yılı insanlık tarihindeki en sıcak yıl olurken, okyanus sıcaklıkları rekor seviyeye ulaştı.

Çoğunluğu Çin’den olmak üzere ABD ve İtalya’daki 16 enstitüden 24 bilim insanından oluşan bir ekip tarafından yürütülen araştırma, uluslararası Advances in Atmospheric Sciences dergisinde yayınlandı.

Atmosfer Fiziği Enstitüsü araştırmacısı Cheng Lijing, bir önceki en sıcak yıl olan 2021 ile karşılaştırıldığında, okyanusların 2.000 metrelik üst kısmının “her biri 1,5 litre su içeren 700 milyon su ısıtıcısını kaynatmak için yeterli olacağını” söyledi. Çin Bilimler Akademisi’nde. “Daha fazla ısı emer” dedi.

Küresel sıcaklığın yüzde 90’ından fazlası okyanuslarda üretildiğinden, okyanusların ısınması iklim değişikliğinin ölçülmesinde değerli bir göstergedir. Bilim adamları, okyanuslardaki sıcaklık artışının küresel ısınmanın yeni kanıtı olduğuna inanıyor.

2017’den bu yana, neredeyse her yıl okyanus ısınmasında yeni rekorlar kırılıyor. Cheng, okyanusun küresel ısınmaya tepkisinin gecikmesi nedeniyle okyanus sıcaklığındaki artış eğiliminin on yıllar boyunca devam edeceğini kaydetti.

Okyanusların sıcaklıklarının yanı sıra tuz oranlarının da hesaplandığı çalışmada, tuzluluğun yüksek olduğu bölgelerde tuz seviyesinde artış olduğu, tuzluluğun düşük olduğu bölgelerde ise tam tersinin geçerli olduğu tespit edildi.

Araştırmada “Tuz daha tuzlu, tuzsuz daha tuzlu oluyor” kalıbının 2022’de rekor seviyeye ulaştığı belirtildi.

Daha sıcak okyanuslar, deniz seviyesinin yükselmesine ve güçlü fırtınalar ve kasırgalar şeklinde daha fazla havaya neden oluyor. Aynı zamanda, karbon emiliminde daha az verimli hale geldikçe atmosferde daha fazla insan yapımı karbondioksit kalmasına neden olarak küresel ısınmayı artırır.

İklim değişikliği çabalarının temelinde, okyanus sıcaklığı ve tuz içeriğindeki değişikliklerin daha fazla farkında olunması ve daha iyi anlaşılması olduğunu belirten Cheng, bu bağlamda araştırmanın değerine vurgu yaptı.

Bilim insanları araştırmada Çin Atmosfer Fiziği Enstitüsü ve ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi tarafından geçen yıl kaydedilen okyanus verilerini de paylaştı.

camardihaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu