Dünya

“Tarımın geleceği tarlada değil bilimdedir”

Bursa Orhangazi’deki Tarımsal İnovasyon, Eğitim ve Deneyim Merkezi ÇİFTLİK’te 16 Mayıs’ta başlayan 2. Uluslararası Moleküler Bitki Koruma Kongresi (IMPPC2023), HEKTAŞ’ın ev sahipliğinde sürdürülebilir tarımın geleceğinin tartışılacağı uluslararası ölçekli bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor. 20 ülkeden 81 bilim insanının davetli konuşmacı olarak katıldığı 4 gün sürecek etkinliğin açılışını kongre sahibi M. Levent Ortakçıer, OYAK Gıda Tarım ve Hayvancılık Küme Lideri ve HEKTAŞ yaptı. Yönetim Kurulu Lideri. Kongrenin açılış konuşmasını RNA etkileşimi üzerine yaptığı çalışmalardan dolayı 2006 yılında Nobel Tıp Ödülü’ne layık görülen ABD’li biyoloji profesörü Craig Mello verdi.

Ortakçıer: “HEKTAŞ tarıma öncülük ediyor”

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Levent Ortakçıer, OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem’in sürdürülebilir tarım ve gıdaya verdiği stratejik değerle HEKTAŞ’ın Türkiye’nin dünyaya açılan en değerli tarım şirketlerinden biri haline geldiğini vurguladı.

Ortakçıer, “Yedi yıl önce hayallerimizle yola çıktık. Türk tarımını geliştirmek ve dünya tarım sektörüne örnek olacak düzeye getirmek için çalışıyoruz. Tarım müdürlüğünün geleceğini ilgilendiren böylesine değerli bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan mutluluk ve gurur duyuyoruz. Gıda, tarım ve hayvancılık alanında faaliyet gösteren HEKTAŞ, sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konusunda örnek çalışmalara imza attı. Bugün HEKTAŞ olarak temel ideolojimiz çiftçilerimize gerçek işi gerçek uygulama ile anlatmaktır. Teknolojiyi üretime entegre eden yenilikçi uygulamalarımızla hem üreticinin hem de tüketicinin yanındayız. Bitki besleme, hayvan sağlığı ve tohumluk gibi stratejik alanlarda yaptığı yatırımlarla ölçeğini genişleten HEKTAŞ, bir dünya şirketi olarak tarıma yön veriyor.

“Dünya nüfusu 10 milyara ulaştığında bizi neler bekliyor”

OECD ve FAO tarafından yayınlanan son Tarımsal Görünüm Raporu’na göre önümüzdeki 10 yılda nüfus artışına bağlı olarak gıda tüketiminin yüzde 1,4 artacağının öngörüldüğünü belirten Ortakçıer, gıda üretiminin ise yüzde 1,1 civarında olacağının tahmin edildiğini belirterek, “Dünya nüfusu 2050 yılında 9,1 milyara ulaşması bekleniyor. Aktif önlemler alınmazsa dünyada gıda üretimi ve tüketimi arasındaki fark insanlığın aleyhine büyüyecek. Dünyada 13 milyar hektar toprak var.

Bunun 5 milyarı ekilebilir. Ancak sadece 1,5 milyar hektarlık bir alan ekilebilirken, 3,5 milyar hektarlık bir alan ise işlenemiyor. 1,5 milyar alanda tarım da her geçen gün azalıyor.

Nüfus 3 milyar iken, 1.5 milyar hektar ekilebilir arazi vardı. Ve bu alan gittikçe küçülüyor. Öngörülere göre önümüzdeki yıllarda tarımsal üretim alanlarının 1,3 milyar hektara gerilemesi bekleniyor.

Bu durumda dünya nüfusu 10 milyara ulaştığında bizi neler bekliyor? Hepimiz buna odaklanmalıyız, bu tarafta bilimsel ve sürdürülebilir analizler geliştirmeliyiz. Sürdürülebilir projeler doğayı korumayı yönetir. Toprağın kalitesini korumalıyız. Biyolojik çalışmalara ağırlık vermeliyiz. Bu kongrenin sonuçlarını tüm paydaşlarımızla paylaşacağız.”

prof. Toprak: “Dünyanın sahibi böcekler”

Kongre düzenleme kurulu başkanlığını üstlenen Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. dostu moleküler stratejiler. Toprak, dsRNA’dan peptit bazlı insektisitlere, mikrobiyal pestisitlerden yeni biyomoleküllere yenilikçi bitki koruma alanındaki son gelişmelerin ‘bitki korumada yenilikler’ kongre teması doğrultusunda ele alınacağını kaydetti. Toprak, Moleküler Bitki Koruma Kongresi’ne katılan bilim insanlarının paylaşacakları bilgilerin literatür için değerli bir kaynak olacağının altını çizdi.

Sözlerini ünlü entomolog Thomas Eisner’ın bir sözüyle sonlandıran Prof. Toprak, “Böcekler dünyaya miras kalmayacak, zaten dünyanın sahibi onlar. Moleküler bitki koruma felsefesi, sürdürülebilir tarım, çevre dostu haşere, hastalık ve yabani ot kontrol stratejilerine dayanmaktadır. Bu kongre bunun için kurulmuş bir platformdur” dedi.

Terzioğlu: “Sürdürülebilir verimlilik için çalışıyoruz”

HEKTAŞ Genel Müdürü Hakkı Zafer Terzioğlu ise yaptığı konuşmada, Türk çiftçisini geliştirdikleri sürdürülebilir tarım uygulamaları ile kaynakları nasıl daha verimli kullanabilecekleri ve mahsulde verimliliklerini nasıl artırabilecekleri konusunda bilinçlendirdiklerini söyledi. Terzioğlu, “HEKTAŞ olarak tarımda sürdürülebilir verimliliği sağlayacak öncü çalışmalara imza atıyoruz. Tesisimizde düzenlediğimiz dünyaya örnek teşkil eden kongremiz ile geleceğin tarımına ilham verecek sonuçları kayıt altına alacağız. Yarının dünyasında sürdürülebilir tarım uygulamalarının yaygınlaşması için üzerimize düşen görevi yerine getirmek için çalışacağız” dedi.

prof. Mello: “Yeni gelişmeler heyecan verici”

Kongrenin açılış dersini veren Profesör Craig Mello, son yıllarda özellikle bitki koruma alanında tarımda yeni ufuklar açacak heyecan verici ve değerli gelişmelerin yaşandığını belirtti. “Daha verimli tarım mümkün” diyen Mello, 2. Uluslararası Moleküler Bitki Koruma Kongresi’nin bu gelişmeleri tarım paydaşlarına tanıtmak için en değerli platformlardan biri olduğunu vurguladı. Katılımcıların etkinliğin evi olan HEKTAŞ’ın Tarımsal İnovasyon, Eğitim ve Deneyim Merkezi ÇİFTLİĞİ’ni deneyimlemesini değerli bulduklarını belirten Mello, merkezin tarım alanında dünyanın önde gelen kuruluşlarından biri olacağına yürekten inandığını sözlerine ekledi. tarım teknolojileri.

Yenilikçi tarım uygulamaları

HEKTAŞ’ın Tarım ve Orman Bakanlığı ve Ankara Üniversitesi iş birliğiyle düzenlediği etkinlik kapsamında, moleküler entomoloji, moleküler bitki patolojisi ve moleküler yabancı ot bilimi alanlarında uzman 81 uluslararası bilim insanı, tarımın dünyadaki geleceğini tartışılacak. kapsamında dört gün boyunca gerçekleştirilecek oturumlarda yenilikçi tarım uygulamaları anlatıldı. Toplam 167 konuşma ve 53 poster sunumunun gerçekleştirileceği kongrede, yerli ve yabancı 40 şube paydaşı stant alanında kurdukları stantlarda yer almaktadır.

“HEKTAŞ, Tarım 5.0’a yön veriyor”

OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Fazilet, HEKTAŞ’ın Türkiye’ye kazandırdığı Tarımsal İnovasyon, Eğitim ve Deneyim Merkezi FARM’da uluslararası bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan gurur duyduklarını söyledi. Son yıllarda dünyada sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği bilincinin arttığına işaret eden Fazilet, “HEKTAŞ’ı yeniden konumlandırarak başlattığımız çalışmalarla tarımda öncü ve yenilikçi uygulamaları hayata geçiren bir şirketi ülkemize kazandırdık. Son yedi yılda geliştirdiğimiz yaklaşım ve bu doğrultuda stratejik hamlelerimizle ‘Tarım 4.0’ dönüşümüne imza atan HEKTAŞ, bugün geldiği noktada ‘Tarım 5.0’ın yanında yer alıyor. Tarımın geleceği sadece tarlalarda değil teknoloji ve bilimle Ar-Ge merkezlerinde belirleniyor. HEKTAŞ ile sadece bugünün değil geleceğin projelerini ve çiftçilerini hazırlıyoruz. Konutların sahipliğini üstlendiğimiz kongrede, alanında uzman bilim insanlarının yine bitki koruma stratejilerine sahip çıkacağına inanıyoruz. Bu kongre bitki koruma alanında inovasyon ve Ar-Ge çalışmaları açısından bir milat olacaktır” dedi.

haber-mihalgazi.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu